steadyaku47

Monday, 18 July 2016

"The parking charge for the first hour has increased from 80 sen to RM2, while the rate for the subsequent hours is now RM3 per hour. Parking the whole day may now cost as much as RM32.
"The parking charge for the first hour has increased from 80 sen to RM2, while the rate for the subsequent hours is now RM3 per hour. Parking the whole day may now cost as much as RM32.

The new parking rate outside the CBD will also witness an increase in stages, from today until Aug 1. The parking rate will increase up to 200 percent, depending on the locality.
Motorists who now pay 50 sen per hour, will then need to pay from RM1 to RM1.50 per hour.

Kuala Lumpur mayor Mohd Amin Nordin Abdul Aziz explained that the move to increase the parking rates was not profit-driven, but to ease traffic congestion and encourage car pooling in the city.

"I know I am going to be very unpopular, but it has to be done because traffic in Kuala Lumpur is already bursting at the seams," Amin Nordin said."


Sopian Ahmad kata:

Kerajaan yg ada hari ini tidak lagi menghiraukan kesusahan rakyat. Datuk Bandar kuala Lumpur merujuk kpd "popularitynya" dalam hal kenaikkan harga letak kereta. Sebenarnya orang ramai tak pernah menghiraukan isu kamu popular atau tidak. Mereka akan menyumpah kamu kerana kenaikan tersebut.

Saya sendiri rasa ini bukannya kerja hanya Datuk Bandar. Ini adalah dari peringkat tertinggi atau menteri sendiri yg buat hal.

Mereka kata harga masa letak kereta dinaikan untuk mengelak kereta terlalu banyak masuk kekota. Yg Jadi kereta banyak ini adalah salah satu akibat dari policy kerajaan yg tergila gila nak jual kereta! Negeri kita ada penduduk 30 juta saja. Kilang buat kereta lebih dari satu. nak eksport, kreta tak ada kualiti. Jadi jual dalam negeri sajalah. Gaji RM900.00 sebulan dah boleh ambil loan beli kreta. Tidak mengapa walaupun beratus rakyat setahun mati accidents. Pandai ka kerajaan dok gila nak jual kereta sangat tu?

Saya setuju bahawa kereta terlalu banyak dikota kota raya Msia dan telah menyebabkan jalan jadi amat sesak, membazirkan petrol dan masa.

Tetapi saya tidak bersetuju cara untuk mengurangkan kereta dijalan raya adalah dengan cara menaikkan harga masa letak kereta. Yang wajib dibuat ialah, dan saya dah kata beribu kali perkara ini, dengan menyediakan perkhidmatan pengangkutan awam yang licin, cekap dan menepati masa.

Diantara cara tersebut diatas yang telah dibuat oleh kerajaan ialah dengan menaikan bayaran parking. Terbukti terang terang sekarang bahwa kerajaan hari ini tidak serious dalam menjamin keselesaan kehidupan rakyat bawahan.

Buang sajalah kerajaan yg ada hari ini. Gantikan kerajaan bodoh ini dengan yang lebih baik dan amanah seperti yg sedang dicadangkan oleh Tun Mahathir.