steadyaku47

Tuesday 13 February 2018

APAKAH ORG MELAYU MISKIN KEBERANIAN?


Posted as received : 


Semua suratkhabar hari ini memuji ucapan Najib, dengan istilah2 islamiahnya, tabayyun, walaq dll. Tapi aku tertarik dgn satu tulisan dlm Sinar "Kita berdiri dipihak yg mana? tulisan Dr.Awang Mat Puteh. Satu tulisan yg paling berani.
Katanya, "Tidak pernah terjadi dlm sejarah tanah air, baik sebelum merdeka maupun selepas kemerdekaan, dimana pemimpin yang dicemari pelbagai skandal dan jelik akhlaknya masih dijunjung tinggi melangit."
Katanya lagi, "Malangnya, bukan hanya pemimpin sebegini masih disanjung dan dipuji oleh mereka malah yang mengkritik akan dicerca, dihukum dan diheret ke mahkamah."
Malah Dr Awang, menegaskan "Mengapa org Melayu zaman moden yg hebat2 dan bijak pandai belaka ini, pada hakikatnya papa kedana, mundur pemikiran dan miskin nilai2 luhur dan mulia? Apakah org Melayu miskin keberanian?
Seterusnya ia menyatakan "Fenomena ini amat menakjubkan terutamanya untuk sebuah negara yg telah melahirkan ramai golongan cerdik pandai Melayu semenjak merdeka. Tetapi sayang yg bersuara lantang bukannya teknokrat ataupun sarjana lulusan Oxford, bukannya pula mereka yg kuat menjerit "Hidup Melayu" pd perhimpunan agung tahunan parti politik, tetapi seorang negarawan 90 tahun dan srikandi muda dari Langkawi."
"Mana teguran alim ulama berjubah Arab yg lantang bersyarah siang dan malam dikaca televisyen mengenai amal maaruf nahi mungkar"
Dr Awang Mat Putih tidak mempunyai jawaban, katanya "mungkin ramai yg takut.Tetapi persoalannya, apa yg hendak ditakuti?
Ingatlah kata Pramoedya Ananta Toer, dlm hidup kita cuma satu yg kita punya, iaitu *keberanian.*Kalau tidak punya itu, lantas apa harga hidup kita ini? 
Ingatlah kata pujangga agung Usman Awang, 

"Anak Melayu, namamu telah diseru, jawablah, sebelum lidahmu jadi bisu." 
Terbaik dari Dr.Awang Mat Puteh dan tahniah Sinar kerana berani memaparkan tulisan2 yg baik untuk tatapan rakyatNo comments:

Post a Comment