steadyaku47

Monday 22 February 2016

Cina celaka. Melayu babi. India pundek.


steadyaku47 comment : A good read.


EP Puiii's 

 
Orang melayu cakap CINA CILAKA sebab semua cina sudah kebas dan monopoli business do Malaysia. Semua Cina sudah kaya.

Orang Cina cakap MELAYU BABI sebab pegang semua kuasa dan bumiputera banyak istimewa di Malaysia. Cina sudah rugi banyak. 

Orang India cakap . SEMUA PUNDEK sebab kaum minority kena tindas dan tak boleh cari makan. Pundek

Saya cakap PUiii™ la. Sebab semua ini kalau betul, sudah lama kita gaduh dan Malaysia hancur sudah. !!!!!!!!!!

Sudah berapa lama kita hidup sama ? sudah berpuluh puluh tahun. Kita punya moyang, nenek, tok wan, appa, amma sudah lama bikin ini negara Malaysia.

Di Damansara Heights, ada rumah Cina 4 tingkat, ada rumah melayu 4 tingkat ada rumah India 4 tingkat.

Di Flat Sentul, Ah Meng jual nasi ayam duduk sebelah rumah sama Kassim kerja kerani gomen. Muthu jual muruku ada sebelah sana block.

Kerajaan dulu bikin dasar ekonomi baru sebab mau kasi balance ini ekonomi. Sebab bila ada balance dalam socio ekonomi masyarakat, semua orang tarak benci dan jeles sama orang lain dan boleh duduk diam diam aman damai cari makan.

Dasar ekonomi baru cakap. why not kita angkat sikit wang, kita bikin sekolah, kita hantar budak melayu yang masih tinggal jauh dibelakang dalam pelajaran pigi belajar. Hoping dia orang sudah pandai, boleh hidup sikit senang dan bantu dalam ekonomi.

Orang Melayu tak mampu beli rumah dulu dulu sebab tak berapa cukup wang. Mungkin baru kerja atau baru berniaga. Jadi diadakan itu kuota bumiputera. So that, boleh beli dengan sikit murah.

Percentage orang Melayu miskin dulu dulu memang tinggi and orang Cina pun faham. Dulu orang Cina tak marah sangat sebab dia ada advantage lain. Dia ada persatuan persatuan yang kukuh yang boleh tolong kumpul wang bikin sekolah orang Cina. Orang Melayu pun tarak jeles Cina ada rumah besar sebab dia faham, keadaan ekonomi masa lalu.

So kenapa jadi problem sekarang ? Problem sebab ABUSE. Orang melayu yang patut dapat scholarship, tak dapat sebab ada orang dalam guna kuasa hantar orang yang tak layak masuk belajar. Anak yang pandai tapi tarak 'kaki' melepas dan anak orang kaya melayu yang ada 'kaki' dalam dapat pergi. Tanah yang patut dapat pada orang yang layak, terlepas pada lanun lanun. Project project yang patut dapat pada contractor layak, dapat pada lanun lanun. Cina pun sama jilaker, melayu pun sama jilaker. Dato Cina kasi Dato Melayu makan wang, Dato Melayu kasi project dan tanah.

The inbalance is no more in the racial differences. Tapi inbalance between the top society and the common people on the streets. The people in the category of 'who they know' and the people who don't know anyone began to drift apart.

Bila sudah lama, ini sudah jadi virus yang amat jahat. Kasi penyakit dengki dan benci melanda. It is like a time bomb waiting to explode.

Kalau betul semua CINA BABI dan kaya, kenapa masih ada cina apek jual apam balik dekat pasar malam. Kalau betul semua MELAYU BUMIPUTERA CILAKA, kenapa masih ada yang tidur tepi jalan di Chow Kit Road ?

And to make it worst, bila ada problem di 'atas' these blardy people gunakan this racial issue untuk kasi orang orang marah dan bergaduh. Problem kecil jadi besar bila ada manipulation of facts.

This has to stop. And it better happen now, before we all semua rugi. Yang rugi ialah kita, orang biasa yang mau cari makan dengan aman sama sama.

Puiii™

‪#‎EPPuiii‬
‪#‎WeAreMalaysian‬
‪#‎SayNoToRacism‬

No comments:

Post a Comment